Gör bilen säkrare

När man kör bil, och speciellt under extrema förhållanden, är det viktigt att bilen är säker. Vi ger dig därför ett antal tips för att göra din bil mer säker, så att du kan känna dig trygg i trafiken.

1634185-winter-car-breakdown-woman-repair-motor

Mellan 90 och 95 procent av alla bilolyckor tros bero på den mänskliga faktorn. Ofta är föraren som orsakar olyckan till och med medveten om att denne bryter mot lagen. De rena misstag som förare gör orsakas ofta av att de blir bländade eller att de missbedömer hastigheten på andra fordon. När det kommer till de fel i trafiken som förarna själva är medvetna om, handlar det ofta om att de kör för fort eller med sikten skymd i en kurva till exempel. Många olyckor orsakas alltså av förarnas attityder, men en del uppstår även på grund av att säkerheten i bilen brister. Många olyckor får även ett värre utfall på grund av brister i bilens säkerhet.

Tips för bättre körsäkerhet

För att få en säkrare bil kan man bland annat göra detta:

  • Byta till ett xenonkit. Med xenon belysning får man nästan tre gånger så starkt ljus som med halogenlampor. Xenon lamporna gör även att synfältet ökar med upp till 60 meter.
  • Se till att man har fungerande säkerhetsbälten och att man faktiskt har på sig sitt bälte.
  • För att få en säkrare bilresa är det även viktigt att däcken är i bra skick. Har däcken för litet mönsterdjup ökar risken för att bilen får vattenplaning. Detta gäller även när däcken har fel lufttryck.
  • När man är ute och kör är sikten oerhört viktig. Har man slitna eller smutsiga rutor bör man göra något åt det. Väldigt slitna rutor kan nämligen göra så att sikten blir försämrad med 20 procent.
  • Byt även ut torkarbladen om de är slitna. Annars finns det risk att man inte kan få bort regn och snö från rutan.

När olyckan är framme

När väl olyckan är framme är risken att dödas eller skadas svårt hälften så stor i de säkraste bilarna, som i de osäkraste bilarna på marknaden.