Kvinnlig rallyförare

Inom motorsporten är det männen som dominerar men genom åren har en hel del kvinnliga rallyförare gått till historien. Men ingen är troligen lika minnesvärd som vår svenska stolthet från Ystad – Ewy Rosqvist.

681505-classic-carEwy Rosqvist – född 1929 och vår tids kanske mest kända, för att inte tala om bästa, svenska kvinnliga rallyförare. Hennes framgångssaga började med vinster och deltagande i flera Europarallyn men hennes verkliga succé tog fart år 1962 då hon, med sin kartläsare Ursula Wirth, som första kvinnliga deltagare någonsin deltog i och överlägset vann Argentinska Grand Prix i Buenos Aires. Men det var inte bara vinsten som fick de två kvinnliga förarna att gå till historien, utan de hade även lyckats med något som ingen annan klarat tidigare – Ewy Rosqvist och Ursula Wirth hade tre timmars försprång och vann loppets alla sex etapper, något som ingen någonsin klarat av tidigare!

Den stora bragden i Argentina kom att bli en sensation som aldrig förr och de båda blonda damerna prydde tidningarnas förstasidor och mittuppslag världen över. Ewy själv beskriver vinsten som sitt livs lopp och berättar att hon efter etapp två av loppet ville avbryta då en annan av förarna mist sitt liv under nämnda etapp, men ordern från sina sponsorer löd: ta bilen i mål! Och nog tog hon bilen i mål alltid, som loppets självklara vinnare.

Idag är kvinnliga rallyförare inget sensationellt, men det är fortfarande ovanligt och år 2012 var det första gången en svensk kvinna deltagit i rally-VM till exempel. Likväl kan nämnas att det inte var förrän 2008 som man för första gången tog med två kvinnor i Svenska bilsports förbundets styrelse. Men allt eftersom åren går framåt får vi hoppas att vi ser allt fler kvinnor engagerade i motorsporten och tävlandes ute på vägarna – eller varför inte hoppas på en återupprepning av Ewy Rosqvists historiska vinst!