Kvinnor och körning

Det finns många myter om kvinnor och motorfordon, och det är ju ingen lögn att påstå att motorsporten är väldigt mansdominerad. Någonting som många män gärna säger är att de själva är helt fantastiska bilförare och att kvinnor inte kan köra bil, och körskolor befäster också detta genom att de, kanske utan att tänka närmare på det, kallar motorstopp för kärringstopp. Det är ett väldigt nedlåtande sätt att tala om kvinnor och deras körkunskaper, men som så många andra fördomar så stämmer de inte alls. Män känner sig som bättre bilförare, men män är de som orsakar och är med i överlägset flest bilolyckor, och där ingår särskilt gruppen unga män, som också är de som skattar sin körförmåga som högst. Som vi kan läsa i den här artikeln så är det tydligt att män är en riskfaktor i trafiken:

Män är säkerhetsrisker i trafiken, visar en ny rapport från försäkringsjätten If. I 15 av 16 olyckor där en gående avlidit är fordonets förare en man.Formulärets nederkant
Sammanlagt gäller analysen 468 dödsolyckor med påkörda fotgängare, rapporterar Dagens Nyheter.
– En sak är helt klar: om alla körde som en kvinna skulle vi ha halverat antalet olyckor för flera år sedan, säger forskaren Åsa Ersson på Trafikverket till tidningen.

Det finns många saker som påverkar hur bra förare man är, mycket handlar om uppmärksamhet, vilken koll man har på omgivningen och hur väl man känner sin bil och sin egen förmåga. Sedan handlar det också om själva bilen, vilka funktioner den har och i hur gott skick den är. Bra däck är till exempel en av nycklarna till att köra säkert, och med bra däck med korrekt mönsterdjup minskar man risken för olyckor markant. På däck365.se finns det ett stort utbud av däck till bilar, och bra däck kan göra din körning säkrare! Och kör du dessutom som en kvinna, ja då är du en säker förare.