Se ordentligt på vägarna med extraljus

För att se ordentligt på vägen krävs det bra lampor. Här kan du få lite bra tips och råd om varför just du behöver nya extraljus.

Under de mörkare årstiderna ökar risken för viltolyckor markant i landet. Du åker hemåt efter arbetet i lugn och ro när det plötsligt hoppar ut en älg framför bilen. Vad gör du? Om du hade haft extraljus från https://www.extraljuskungen.se/xenon/ på bilen är det inte alls säkert att du hade behövt komma så nära älgen som du gjorde nu.

Varför ska jag ha extraljus?

Det finns flera anledningar till att du behöver extraljus på bilen. Om du bor i skogen eller kör mycket när det är mörkt bör du överväga din situation extra noga. Då kan det verkligen vara dags att du skaffar ett par extraljus till bilen. Det finns flera olika typer av extraljus, både i form av lampor och som ledramper. De kan både fästas framtill på bilen, baktill och på taket. Du kan antingen tända extraljusen separat eller tillsammans med helljusen. Oavsett när du väljer att tända dina extraljus kan du dock inte bortse från att de ger dig en betydligt bättre siktsträcka.

Att tänka på när du ska montera fast extraljus

Du kan montera extraljus själv så länge du är lite händig och har lite kontroll över hur bilen ser ut. Om du känner dig osäker eller vill montera lamporna på lite udda ställen kan det dock vara klokt att kontakta en bilmekaniker som kan hjälpa till. Då slipper du oroa dig för att koppla fel. Ett par felaktigt inkopplade extraljus kan nämligen göra att bilens batteri plötsligt tar slut, eller att bilen rent av börjar brinna.

Om du vill montera själv, tänk på det här:

  • Var försiktig med bilens lack
  • Koppla ur batteriet för att inte få en stöt
  • Koppla rätt
  • Testa att allt fungerar

 

Vad kostar extraljus?

Ett par extraljus behöver inte vara speciellt dyra, särskilt inte när du jämför den extra säkerhet de ger när det är mörkt ute. Du kan också få tag i extraljus på second hand i bra skick och det gör att du kan spara ytterligare några hundralappar.