Ta hand om bilen!

Det finns mycket man kan göra med sin bil: köra den, styla den och framförallt ta hand om den. Men hur vårdar man sin bil på bästa sätt och vad är det man ska hålla utkik efter?

Alla bilägare vet att gamla Bettan har nog fått vara med om en hel del i sina dagar när man haft henne i några år. Och om man vill att hon ska rulla några år till är det bästa man kan göra att rusta upp och underhålla bilen på bästa vis. Till exempel kan det vara bra att se över motorn med jämna mellanrum så att den aldrig rostar eller tar skada på annat sätt. Men något som man inte ska glömma att kontrollera är bilens avgassystem. Det är nämligen avgassystemet som många missar att kontrollera, så ett smart tips är att exempelvis byta ut systemet vid första åsynen av rost istället för att låta rosten spridas till hela bilens undersida. Något som kan vara bra att veta är även att avgassystemet mår bäst när man kör bilen ofta och långa sträckor, vilket gör att ett avgassystem kan överleva mellan 10 000 till 12 000 mil. Samtidigt som kortare körsträckor med längre mellanrum gör att dess livslängd förkortas då kondensvattnet i rören inte hinner torka helt vilket gör att rost förekommer snabbare.

551110-car-washVad ska man tänka på när det kommer till bilvård?

  • Kolla oljan ofta – alla vet att motorer mår bäst av fräsch olja, se därför till att byta oljan ofta och var noga med att kontrollera så att det finns tillräckligt med olja i tanken.
  • Använd rätt drivmedel – något man skulle kunna tro är en självklarhet, är att man måste använda rätt bensin för rätt bil. Dock är det många som slarvar med detta och väljer diesel istället för bensin och tvärt om, vilket resulterar i att motorn förstörs. Så om din bil ska ha 95 bensin så ska du använda den och inte diesel!
  • Kontrollera rost – håll koll på rostutveckling på bilens undersida och i hjulhuset. När rost kommer så sprider den sig fort, så ju fortare den upptäcks desto större är chansen att man hinner få bukt med den.
  • Stenskott i rutor – stenskott på en framruta kanske inte verkar så farlig vid första anblick, men om sprickan sprider sig är det risk att hela fönstret krackelerar. Kontakta därför din bilmekaniker så fort du råkar ut för detta så hjälper dem dig med rätt åtgärder. Ett tips om rutan behöver bytas ut helt är att begära en offert och sedan jämföra med andra bilfirmor för att se vilken som kan ge dig en ny ruta till bäst pris.
  • Ren och fräsch – det är inte bara för utseendets skull som det är viktigt att rengöra bilen både in- och utvändigt. Många bilmodeller kan ta skada i lacken om smuts med grus och lera får sitta för länge. Därför är ett bra tips att spola av bilen med en högtrycksspruta eller ta vägen förbi biltvätten minst en gång per månad.
  • Glöm inte att vårda din bil – ta för vana att kontrollera bilen noga minst en gång per kvartal och åtgärda de skavanker som du kan tänkas hitta så kommer din bils livslängd att öka markant!