Vad är time attack?

Japaner älskar att åka fort, fort, och runt, runt. För att kunna göra detta utvecklar de gärna nya sporter, där de får göra just detta. En sådan sport är keirin, från början cykelracing i färgglada kläder på banor byggda för häststport. Men ur vårt perspektiv är keirin inte intressant, sorry alla cyklister.

Time attack är den intressanta sporten för oss. Det handlar om att köra ett varm på en bana så snabbt som möjligt, mot klockan. Bilarna som används är för det mesta modifierade personbilar, som Mitsubishi Lancer, med vanliga däck. För det mesta tillåts tre varv, varav tiden bara mäts på det mittersta. Det första varvet är ett uppvärvningsvarv, sedan kommer varvet som räknas, och sedan ett nedkylningsvarv.

Time attack har blivit mycket populärt i Sverige. Bland de populäraste banorna finns Kinnekulle ring i Västergötland, Mantorp park i Östergötland och Tierp arena i Uppland. Ett time attack-event handlar lika mycket om att visa upp sin bil, träffa andra motorintresserade och helt enkelt umgås som om att tävla. Visst utses en vinnare, och visst vill många vinna, men framför allt tävlar man ändå mot sig själv i första hand.

Blev du sugen på att köra själv efter att ha sett filmen? Det är inte riktigt så enkelt som att bara dyka upp nästa gång det anordnas ett event. För att få delta i time attack måste man ha en licens. Denna får man genom att gå en licenskurs. Licenskurser arrangeras lite varstans i landet. Det brukar inte kosta särskilt mycket att gå en sådan kurs, men sedan måste man betala 855 kronor om året för att behålla licensen också.